Pośród wszystkich roślin zielnych, wyróżnić będziemy mogli te, z których istnieje możliwość otrzymania lotnych olejków eterycznych, charakteryzujących się bardzo przyjemnym zapachem i jednocześnie gorzkim i niedobrym smakiem. Za powstanie ich specyficznej linii zapachowej odpowiadają występujące w nich naturalnie związki chemiczne, takie jak alkohole, węglowodory, aldehydy, estry i wiele, wiele innych tym właśnie podobnych. Warto zauważyć, że niektóre zioła olejkodajne, są jednocześnie stosowane jako przyprawy – wszystkie z nich będą poprawiały nasze trawienie, wzmagały apetyt i posiadały jednocześnie szereg wartości leczniczych.Zioła olejkodajne to między innymi mięta, melisa, bazylia, wiesiołek i wiele, wiele innych tym właśnie podobnych. Spora ich część znajdowała będzie zastosowanie także w aromaterapii, która w ostatnim czasie zyskuje sobie sporą popularność, a wymienione przed chwilą zioła, będą stanowiły w dużej mierze jej podstawę.
[Głosów:0 Średnia:0/5]