Bóle stawów są bardzo dotkliwe, a ponadto utrudniają codzienne funkcjonowanie. W aptece można kupić wiele preparatów łagodzących tego rodzaju dolegliwości. Zwolennicy naturalnych terapii przekonują z kolei, że zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po żelatynę. Żelatynę najczęściej wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją jako emulgator oraz środek żelujący. Znajduje również zastosowanie w farmacji oraz kosmetyce. Żelatyna to bezbarwne ciało stałe, które jest mieszaniną białek i peptydów. Pozyskuje się ją na drodze częściowej hydrolizy kolagenu zwierzęcego. W swoim składzie zawiera między innymi dwa aminokwasy, które wspomagają odbudowę tkanki łącznej (prolinę i hydroksyprolinę).
Żelatyna a zdrowie
Zwolennicy picia żelatyny przekonują , że produkt ten pomaga w regulacji metabolizmu, sprzyja utracie zbędnych kilogramów i zapobiega rozwojowi osteoporozy. Żelatyna jest również wykorzystywana w kosmetyce. Uznaje się ją za prawdziwego sprzymierzeńca urody. Nie tylko wzmacnia włosy i paznokcie, ale też łagodzi dolegliwości skórne.
Żelatyna – jak ją stosować na bóle stawów?
- Zaopatrz się w 150 gramów żelatyny spożywczej, najlepiej bezsmakowej. Możesz ją dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym. 150 gramów tego produktu wystarczy Ci na miesięczną kurację.
- Dodaj 2 łyżeczki żelatyny do ¼ szklanki zimnej wody i pozostaw w temperaturze pokojowej przez całą noc.
- Następnego ranka, gdy żelatyna napęcznieje, będzie już gotowa do spożycia. Pamiętaj, by zjadać ją na czczo, przynajmniej 30 minut przed śniadaniem. Możesz dodać do niej trochę miodu, jogurt albo kwaśną śmietanę.
- Lekarstwo to należy przyjmować codziennie przez okres jednego miesiąca. Warto jednak zaznaczyć, że pierwsze rezultaty w postaci znacznej poprawy będą zauważalne już po 7 dniach stosowania kuracji. Żelatyna doskonale sprawdza się jako lek w przypadku bólu pleców, stawów, kręgosłupa, szyi, itp., ponieważ pomaga „naoliwić” stawy.
Żelatyna – dlaczego tak korzystnie wpływa na stawy?
Żelatyna jest ogólnie dostępnym produktem na rynku – można ją nabyć praktycznie w każdym sklepie spożywczym za niską cenę. Co więcej, możemy ją łączyć z rozmaitymi składnikami i tworzyć niezwykle odżywcze desery. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością białka uzyskiwanego w wyniku hydrolizy kolagenu zwierzęcego (pochodzącego z kości i skóry głównie bydła i wieprzowiny). Żelatyna bywa również stosowana jako stabilizator, środek wiążący lub zagęszczacz rozmaitych potraw. Powszechnie uważa się, że żelatyna jest cudownym lekiem na bóle mięśni i stawów, ponieważ jest cennym źródłem dwóch aminokwasów – proliny i hydroksyproliny, które skutecznie wspomagają naprawę tkanki łącznej. Regularne spożywanie żelatyny korzystnie wpływa na kondycję tkanki łącznej, która odgrywa kluczową rolę w leczeniu bólu stawów.
Po żelatynę często sięgają również sportowcy i kulturyści.
Wiele osób przekonuję, że kuracja żelatynowa przynosi efekty, choć na te trzeba poczekać co najmniej tydzień. Jeśli jednak ból stawów nie będzie ustępował, konieczna jest wizyta u lekarza. Ze specjalistą warto też skonsultować samo picie żelatyny.