Często na wiosnę borykamy się z problemem wypadających włosów, przeczesując je rano szczotką, niejednokrotnie na podłogę spadają ich ogromne ilości. Co robić aby nie rwać z rozpaczy reszty włosów z głowy? Pić napar z pokrzywy! Pokrzywa to nie tylko chwast , lecz lecznicze zioło, które można również spożywać, po odpowiedniej obróbce termicznej jest bardzo smacznym dodatkiem do zup, sosów i mięs . Oczywiście zbieramy tylko te , które rosną z dala od dróg, szos i zanieczyszczeń , na które mamy pewność że nie służą za toaletę dla okolicznych psów. Pokrzywę najlepiej zbierać w maju, ścinając jej czubki na wysokości ok 5 cm, wtedy mamy pewność że roślina , jest świeża, i zawiera najwięcej składników odżywczych i mineralnych. Pokrzywę zalewamy gorąca ale nie gotującą woda i odstawiamy na jakiś czas, w ten sposób nie będzie parzyć i będzie czysta, gotowa do spożycia. Picie naparu z pokrzywy ma zbawienne działanie nie tylko na kondycje naszych włosów ale również ta roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Pokrzywa jest także pomocna m.in. w leczeniu dny moczanowej , przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie. Picie naparów z pokrzywy ma zbawienny wpływ na przemianę materii , ułatwia trawienie , dzięki czemu może wspomagać odchudzanie. Pokrzywa pomimo swojej niewdzięcznej opinii i przypisywaniu jej do grona chwastów jest bardzo bogatą i smaczną rośliną, której działanie i właściwości są niedoceniane .
ZDROWIE – POKRZYWA DLA ZDROWIA I URODY.
[Głosów:0 Średnia:0/5]