Wszelkie media dietetyczne bardzo mocno zwracają uwagę na to co ludzie jedzą na co dzień. Wszelki brak składników powoduje różne choroby które są mocno uciążliwe. Aby nie mieć problemów aż do późnej starości, warto mieć na uwadze również kwestie olejów. Są one niezbędne w diecie, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone omega trzy i omega sześć. Wpływa to na rozwój komórek nerwowych a także układu krwionośnego, dlatego dostarczanie szczególnie oleju roślinnego ma znaczenie. Ostatnio w diecie pojawia się coraz częściej olej tłoczony na zimno i jest on z pestek winogron, liści malin, nasion słonecznika czy dyni a także kokosowy. Są one lekkie w spożyciu i nadają się również do smażenia. Do tej pory dietetycy zalecali oliwę z oliwek ale jest ona gorzka w smaku i nie każdą można smażyć potrawy. Olejów używa się kilka kropel zarówno do surówek, sałatek jak i na patelni. Trzeba też wiedzieć aby nie przesadzić ponieważ wtedy organizm będzie odkładał tkankę tłuszczową. Mimo że ceny są wysokie olejów roślinnych to warto wydać dla zdrowia.
[Głosów:0 Średnia:0/5]