Len jest wszechstronnie wykorzystywaną rośliną w różnych dziedzinach od tysięcy lat. Już w starożytnej Grecji i Rzymie nasiona lnu, znane też jako siemię lniane, były stosowane przy leczeniu rożnych dolegliwości, takich jak na przykład problemy z trawieniem. A głównym składnikiem nasion, który ma największy wpływ dla spożywających, jest olej, jeden z najdłużej znanych i najzdrowszych tłuszczy roślinnych. Tłoczy się go na zimno z nasion, dawniej robiono to ręcznie, obecnie stosuje się prasy maszynowe. Olej lniany to przede wszystkim ogromne bogactwo tłuszczów, przede wszystkim tych najzdrowszych, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nasiona lnu zawierają ich blisko połowę, a właśnie dzięki nim obniżany jest poziom złego cholesterolu. Poza tym nienasycone tłuszcze mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i oddechowego, regulują pracę wielu organów wewnętrznych i poprawiają ogólną odporność organizmu na infekcje. Niedobór tego składnika w diecie może doprowadzić do zaburzenia pracy organizmu, a w efekcie do poważnych problemów ze zdrowiem. Poza tymi właściwościami olej lniany jest źródeł wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie dużo ma witaminy E, która także ma znaczenie w profilaktyce cholesterolowej i skutecznie zapobiega chorobom układu krążenia. Mając na uwadze te właściwości, butelka z tym olejem powinna się znajdować w każdej kuchni. Jego spożywanie nie tylko będzie miało wpływ na nasze zdrowie, ale dzięki oryginalnemu smakowi można go świetnie wkomponować w wiele potraw. Olej lniany ze względu na swoje właściwości nie nadaje się do smażenia potraw, należy tego przestrzegać, bo pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają się w nim szkodliwe substancje. Jest jednak idealnym dodatkiem do wszelakich potraw na zimno, na przykład sałatek albo sosów. Już łyżka dziennie tego oleju dostarczy wielu cennych składników, więc każdy, komu zależy na swoim zdrowiu powinien włączyć ten rodzaj oleju do swojej codziennej diety.
[Głosów:0 Średnia:0/5]