W Polsce przeważa spożycie mleka krowiego, które jest smaczne i dostępne w wielu formach. Jednym z poważnych minusów, jakie posiada ten produkt – to właściwości silnie uczulające. Problem ten dotyka zazwyczaj dzieci, podczas wprowadzania nowych produktów i rozszerzania diety. Jedyną możliwą alternatywą jest kozie mleko. Mleko kozie i ser kozi – właściwości odżywcze jakie posiada. Podstawowym produktem jest mleko UHT o ustalonej wartości procentowej tłuszczu. Do wyboru mamy również jogurty naturalne i jogurty owocowe. Z mleka koziego produkowane są również sery żółte, twarogi oraz słone sery. Wiadomym jest, że w tych produktach zazwyczaj znajdzie się śladowe domieszki mleka krowiego. Mleko kozie i krowie różni się zawartością tłuszczu i stosunkiem składu chemicznego. Uważa się, że mleko kozie jest zbliżone składem do mleka matki. Z tego powodu jest polecane małym dzieciom, które nie są już karmione piersią lub posiadają alergię na mleko krowie. W składzie mleka koziego znajdziemy wiele witamin, takich jak A, D, B i E. Uznaje się, że to mleko zawiera największe ilości wapnia, zwłaszcza sery wyprodukowane z tego mleka. Niestety minusem tego produktu jest utrudniona dostępność i cena. Wynika to z faktu, że hodowli kóz jest o wiele mniej niż farm krowich. Kolejnym argumentem jest wielkość zwierzęcia, kozy są dużo mniejsze i z tego powodu produkują również mniej mleka niż krowy. W naszym społeczeństwie pokutuje jeszcze przekonanie, że mleko kozie bardzo brzydko pachnie i odstrasza to wielu potencjalnych klientów. Warto podkreślić, że hodowle kóz są pod większym nadzorem weterynaryjnym. Wielkość stad, jakie posiadają rolnicy przemawia także na plus – są one mniejsze, hodowane zgodniej z naturą i na świeżym powietrzu. Producenci przetworów z mleka koziego wychodzą na przeciw klientom proponując zwiedzanie i zabawę z kozami w farmie pokazowej. Jest to niezwykłe przeżycie i przygoda dla dzieci. Sprawia również, że mają kontakt z przyrodą i poznają alternatywę dla życia w mieście.
[Głosów:0 Średnia:0/5]