Wiele chorób wynika z niewłaściwej diety oraz z braku odpowiedniej aktywności fizycznej. Najczęściej zmagamy się z chorobami układu krążenia oraz z cukrzycą. Cukrzyca może być powodowana jedzeniem żywności przetworzonej, o zbyt wysokim indeksie glikemicznym. Jedną z chorób, która jest powodowana przez niewłaściwy tryb życia jest przewlekła niewydolność serca. Tutaj kluczową rolę odgrywa zmiana swojego życia, musimy dokładnie uważać na to, co jemy oraz robimy. Niezwłocznie trzeba odstawić wszystkie używki, typu alkohol oraz nikotyna. Do życia można włączyć spokojny sport, na przykład spacery oraz joga. Osoby zmagające się z cukrzycą muszą koniecznie zmienić na zawsze swoją dietę, na pewno warto zapoznać się z indeksem glikemicznym i stosować się do jego zaleceń. W ten sposób będziemy jeść jedynie produkty, które odznaczają się niską zawartością cukrów prostych w swoim składzie. W ten sposób unikniemy skoków glukozy, zwiększy się też nasza wrażliwość na insulinę.
Indeks glikemiczny informuje nas o tym, w jakim stopniu dane pokarmy podwyższają nasz poziom cukru we krwi. Cała tabela dostępna jest na stronach internetowych, można ją pobrać oraz wydrukować i zabierać na zakupy. Mało kto wie, że miód oraz daktyle podnoszą poziom cukru we krwi w podobny sposób co zwykła glukoza. Nie jest to dobra wiadomość dla miłośników tych słodkich zamienników cukru. Niestety, kiedy chcemy wrócić do zgrabnej sylwetki musimy pamiętać, że nasza dieta powinna zostać zmodyfikowana. Nie ma miejsca na ustępstwa. W indeksie glikemicznym produkty spożywcze podzielone są na trzy grupy. Pierwszą z nich jest grupa o wysokim IG. Należą tutaj wszelkie produkty pochodzenia mącznego, makarony ze zwykłej, przetworzonej mąki, chleby, ryż biały, piwo oraz słodycze. W drugiej grupie znajdziemy produkty o średnim IG. Są to produkty, które zrobione zostały z mąki razowej, zawierają znaczną ilość błonnika. Zwykła mąka pozbawiona jest zarodków, zawiera jedynie oczyszczone ziarna. Są to również gotowane warzywa, na przykład marchewka poddana obróbce termicznej bardzo szybko uwalnia do krwiobiegu cukier. Nic takiego się nie dzieje, jeśli zjadamy marchewkę surową. W tej postaci ma bardzo niewielki indeks. Dlatego surowe warzywa i owoce zaliczane są do żywności o niskim IG. Należy tam większość owoców rodzimych oraz egzotycznych. Warto zaznaczyć, że produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso oraz nabiał nie podnoszą poziomu cukru we krwi, dlatego ich indeks określa się jako 0. Dieta oparta o ten współczynnik gwarantuje szybką utratę kilogramów, poprawę wyglądu skóry oraz ogólnego samopoczucia. Jedząc dużo warzyw i owoców powodujemy, że podaż witamin w diecie jest zawsze na odpowiednim poziomie. Jeśli boimy się, że zażywamy zbyt mało substancji odżywczych – witamin i minerałów, możemy zastanowić się nad dodatkową suplementacją. Wybierając suplementy diety szukajmy tych, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł, produkowane są przez renomowane firmy i nie zawierają dodatków chemicznych oraz zanieczyszczeń.
Indeks glikemiczny w chorobach serca i cukrzycy
[Głosów:0 Średnia:0/5]