Dyniowe inspiracje

Dynia pewnie kojarzy Ci się z amerykańską tradycją Halloween i wyciętymi makabrycznymi kształtami. Oczami wyobraźni widzisz lampion zrobiony z wielkiej okrągłej dyni z krzywym uśmiechem i groźnymi oczami. Tak, to oczywiście jeden z pomysłów na wykorzystanie tego warzywa, tym bardziej, że halloweenowa tradycja zdaje się rozprzestrzeniać także w Polsce.
Ale dynia oferuje bogactwo innych możliwości. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z dyni, to koniecznie wypróbuj ją w kuchni. Zastosowanie jest naprawdę wszechstronne.
Najbardziej uniwersalne wydaje się przygotowanie puree z dyni. Jest to banalnie proste: obraną dynię kroisz w małe kawałki i umieszczasz w piekarniku. Następnie pieczesz do miękkości i blendujesz na gładką masę. W ten sposób powstaje puree, które możesz wykorzystać na przykład do przygotowania kremowego sosu do makaronu (wystarczy dodać bulion lub śmietankę i ulubione przyprawy). Możesz także użyć go jako dodatek do owsianki, placków lub ciast czy ciasteczek. Wybór dań jest naprawdę ogromny – zarówno tych na słodko jak i wytrawnych.
Dynia świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami – imbir, cynamon czy kardamon będą świetnym uzupełnieniem dań z jej dodatkiem.
Głowisz się co zrobić z dyni, by naprawdę zaskoczyć swoich domowników lub gości? Zdobądź w sklepie dynię makaronową. Jest to specyficzna odmiana dyni, która po ugotowaniu rozpada się na cienkie włókna do złudzenia przypominające nitki makaronu. W ten sposób powstaje warzywne spaghetti zaskakujące smakiem i teksturą.

www.metasetagalareta.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here