Cena żywca wieprzowego. Wieprzowiną nazywamy mięso pochodzące ze świń. W wielu krajach, a także w Polsce jest ono popularnym produktem, z którego robi się wiele wędlin i stosuje do wielu dań. Ceny żywca wieprzowego od dawna nie są wygórowane na skupie. Jest to z pożytkiem dla osób, które mają w zwyczaju zakup żywca i przerobienie go na użytek domowy. Lecz gdy ceny żywca wieprzowego są niskie, to tracą na tym hodowcy trzody chlewnej. Dość dziwne jest, że mimo wahania się ceny żywca wieprzowego na skupie, to zazwyczaj w sklepach nie ma różnicy. Ceny sklepowe za wyroby wieprzowe nadal pozostają dość wysokie. Mięso pochodzące z uboju trzody chlewnej jest klasyfikowane według procentowej zależności mięsa w półtuszach wieprzowych. Najwyższą klasą jest klasa S. Gdzie zawartość mięsa w tłuszczu wynosi 60 % i więcej. Badanie mięsności polega na ustaleniu masy mięśni w porównaniu z masą tłuszczu. Pod tym względem najpopularniejsza jest metoda tzn. schabowa. Konieczność klasyfikacji półtusz obowiązuje wszystkich producentów trzody chlewnej w obrębie Unii Europejskiej.
[Głosów:0 Średnia:0/5]