Czemu warto jeść warzywa? O ich cudownych właściwościach można by napisać książkę i z pewnością już niejedna powstała na ten temat. Są pełne substancji kluczowych dla ludzkiego zdrowia, które pozytywnie wpływają też na samopoczucie. Oczywiście posiadają też inną atrakcyjną cechę – są po prostu przepyszne! W tym artykule dowiesz się, jak warzywa mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia i zainspirować Cię do poszerzenia diety.
Dlaczego warzywa są zdrowe?
Warzywa są zdrowe nie tylko na parze. Włączenie ich do diety w wielu formach to świetny pomysł, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie organizmu. Istnieje wiele patentów na ich przygotowanie, więc nawet dzieci znajdą wśród nich coś dla siebie. Jakie są jednak konkretne zalety poszczególnych grup warzyw? Oto niektóre z nich:
- Wiele warzyw posiada udowodnione właściwości przeciwnowotworowe. Zaliczają się do nich m.in. brokuły, czosnek i pomidory. Regularne spożywanie warzyw zmniejsza ryzyko raka wielu różnych tkanek organizmu.
- Warzywa są bardzo bogate w wiele witamin. Zawierają w sobie beta karoten, witaminy z grupy B, C, E, K i PP, które regulują szereg procesów zachodzących w organizmie.
- Największe bogactwo minerałów odnajdziesz właśnie w warzywach. Zaliczają się do nich sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor i jod. Praktycznie każde warzywo zawiera w sobie duża dawke kilku z nich.
- Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z warzyw. To substancja ważna przy utrzymaniu prawidłowej masy ciała, która dodatkowo pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Pełni też kluczową rolę w usuwaniu metali ciężkich i toksyn. Bogate w błonnik są m. in. groch, soczewica i pomidory suszone.
- Warzywa są również źródłem kwasu foliowego. Uczestniczy on w tworzeniu czerwonych krwinek i jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. W dużej ilości znaleźć go można np. w natce pietruszki, szpinaku, brokułach i sałacie.
Lista zalet warzyw na tym się nie kończy, ale nie sposób ich wszystkich wymienić. Jeśli jednak interesują Cię porady natury praktycznej, to znajdziesz je w następnej części tekstu. Natomiast miejscem, gdzie odnajdziesz bogaty wybór warzyw w dobrych cenach są sklepy sieci Kaufland – możesz sprawdzić ich ofertę pod adresem http://kaufland.pl/oferta/aktualny-tydzien/przeglad.category=02_Owoce__Warzywa__Ro%C5%9Bliny.html.
Gdzie przechowywać warzywa i inne porady
Gdzie trzymać owoce i warzywa? Przede wszystkim muszą mieć dostęp do powietrza – zawsze należy je wypakować z pojemników, w których je kupiliśmy lub po prostu przynieśliśmy do domu. Sprawi to, że dłużej zachowają swoje walory. Idealne miejsce na ich przechowanie powinno być również suche i zacienione. Wilgoć i światło słoneczne źle wpłyną na przechowywaną żywność i przyspieszą tylko proces gnicia. Jeśli decydujesz się trzymać warzywa w lodówce, to najlepszym wyborem będzie dolna szuflada, którą warto wyłożyć ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar wody. Produkty, które nie trafią na nasz stół w najbliższym czasie należy zamrozić – ten sposób konserwacji pozwoli zachować wiele z wartości odżywczych warzyw oraz ich świeży smak.
Wiesz już, co powinieneś kupić podczas kolejnej wyprawy do sklepu. Warzywa są pyszne i świetnie wpływają na ludzki organizm, dlatego warto jeść je każdego dnia. Eksperymentuj, a na pewno znajdziesz sposób na przyrządzenie ich w swoim stylu!