Posiadanie blendera w domu wypełni naszą kuchnię koktajlami, kremem, masłem orzechowym, mąką i wszystkim, co możemy w nim zrobić. To niesamowicie wygodne rozwiązanie, które przypadnie do gustu każdemu amatorskiemu kucharzowi! Zobacz, jaki model warto wybrać do swojego domu.
Zobacz też: https://zakupowyporadnik.pl/jak-wybrac-blender/
Rodzaje blenderów
Blender ręczny, jak sama nazwa wskazuje, trzymany jest ręcznie. Powinien mieć bryzgoszczelną pokrywkę. Wybierając blender ręczny powinniśmy zwrócić uwagę na to jak leży nam w dłoni podczas pracy, a ważne jest, aby trzymać go wygodnie – tak, aby idealnie pasował do naszych dłoni.
Blendera stojącego, kielichowego, nie trzymamy w rękach. Posiada on kielich stojący, ale podczas pracy trzeba stać przy sprzęcie na blacie. Zwykle przyssawka jest instalowana na pojemniku tak, aby mogła utrzymać stabilną pozycję na blacie. Model kubka ma więcej funkcji, ale zajmuje też więcej miejsca. Miksery kielichowe mają zwykle więcej mocy i prędkości.
Wybieramy blender
Wybierając blender kielichowy należy zwrócić uwagę na wielkość i jakość kubka, ilość i rozmieszczenie noży. W najlepszym blenderze znajduje się 6 noży, które można ustawić we wszystkich kierunkach, dzięki czemu można idealnie wymieszać oba produkty powyżej i poniżej wysokości ostrza.
Rozdrabniacz ręczny z kolei ma ostrze i silnik oraz obudowę. Współczesne modele mają ergonomiczny kształt, a także łatwiej się je użytkuje. Mają miękkie i wygodne uchwyty. Dodatkowo mają kompaktową obudowę, co znaczy, że są niewielkie i nie zajmują dużo miejsca.
Dodatkowo mają one ostrza ze stali nierdzewnej, które można zdemontować do mycia, a nawet wymienić na nowe, po korzystaniu z nich przez lata. Na rynku znajdziesz ostrza wyposażone w dwa, trzy, a nawet cztery noże, które są ustawione pod różnym kątem. A niewielkie silniki o zróżnicowanej mocy mogą pracować w kilku trybach o różnej prędkości.
Przeczytaj też: http://www.rodzicdziala.pl/grill-elektryczny-czy-warto-kupowac/